Ta meg til grasasjebygger
FÅ ERBJUDANDE PÅ ETT GARAGE
Få erbjudande på ett garage

Se våra bästa tips innan du bygger ett garage

 

För att få en övergripande översikt för vad man bör tänka på, hur tider och kostnader i en garageprocess kan se ut så delger vi våra 7 bästa tips som du kan läsa här nedan.

Få offert på garage Se våra garge

En god rekommendation är att börja med att ta kontakta din kommun och få kunskap om vilka möjligheter och eventuella begränsningar det finns i detaljplanen på din tomt.

Placeringen kan man inte alltid välja men att tänka till så det verkligen passar in i helheten kan göra stor skillnad för slutresultatet och värdet på fastigheten.

Det kan även finnas vissa begränsningar på själva marken som man behöver ta hänsyn till genom vissa anpassningar på garaget, då finns våra säljare till hjälp. Tveka inte på att ta kontakt!

 

Vilka behov har ni och vad ska få plats i ditt garage?

Ett garage har man i många år. Att tänka in framtida behov är bra att få med in i planerna när man ska välja garage. Hur många bilar ska få plats, en hobby som behöver extra utrymme eller är det en stor arbetsbänk som är det viktiga? Livet och behoven ändrar sig över tid och brukar rymma mycket mer än bara bilen. Ofta hör vi erfarenheter att bilen inte alltid får plats efter 10 år. Att tänka och planera in smart inredning för förvaring av cyklar, däck, verktyg osv kan vara bra att väva in i denna fas av planering.

Ta del av våra erfarenheter och hör av dig till våra säljare. Vi har stora anpassningsmöjligheter.

Ett förråd kan man placera i bakkant av garaget eller på loftet för att frigöra plats i bostadshuset. Vi vet även att man inte alltid använder garaget till bara bilar utan vi har kunder som skapat exempelvis amerikansk matsal, pub, kontor, snickeri och till många andra användningsområden.

 

 

 

Vilka kostnader har man vid ett garageprojekt?

De stora kostnaderna är bygglov, grundarbete och själva garaget.

Bygglov: Kostnaden för bygglov varierar mellan kommunerna. Ibland behövs endast en förenklad ansökan och då har den ett lägre pris. De allra flesta garage behöver bygglov och generellt brukar det ta runt 10 veckor. Ibland kanske man behöver en grannes godkännande som kan påverka tiden eller göra specialansökningar för strandskydd och liknade, då ökar kostnaden och man behöver räkna in mer tid. Ta kontakt med din kommun för att få reda på vad som gäller hos er och kostnaderna.
När man väljer ett Igland Garage kan man välja ett som tillval att få hjälp med bygglov. Kontakta våra säljare som berättar mer.

Grundarbeten: Kostnaden varierar stort beroende på hur marken ser ut och hur mycket man massor man behöver gräva ur, om dessa massor behöver köras iväg till deponi och hur mycket massor som det ska fyllas med. Det finns regionala skillnader i kostnaderna för deponi mm. Sprängning är ofta en kostnad som är hög. Kan vara värt att kontakta några stycken entreprenadföretag för att bilda sig sin uppfattning om vilket företag man känner sig trygg med.

Garaget: Priset styrs av vilket garage man ska bygga. Väljer ni ett byggset med färdigkapat virke (precut) som ni ska bygga ihop själv, moduler eller montage? Ska ni ha ett kallgarage eller varmgarage? Enkelgarage eller tvåbilsgarage? Inkörning på gavel eller takrännesidan?

Våra säljare hjälper er att ta fram en första offert som ni sen kan utveckla fram tills ni har ert drömgarage!

Hur ska ditt garage se ut?

Ett garage behöver även passa in utseendemässigt där du bor utöver att det ska vara användbart. Vi har flera olika modeller att välja mellan så att det kan passa in i design. Hos oss får ni offertritning så att man lättare får en klar bild på sin valda lösning och kan använda detta som en utgångspunkt. Oftast dyker det upp ändringar och justeringar på vägen och detta hjälper vi självklart till med kostnadsfritt. Har ni en tanke och idé på en lösning som inte finns på vår hemsida tar ni kontakt med vår säljavdelning.

När det är dags för er att söka bygglov finns det bygglovsritningar på alla garage, prata med våra säljare så får ni all information om våra ritningar.

Grundarbetet är viktigt för ett bra slutresultat

Ett bra grundarbete är extra viktigt när man ska bygga en byggnad. Blir inte grundarbetet bra från början kan det komma att uppstå problem på sikt. En del kan och har möjligheten att göra arbetet själv men vanligast är att man behöver anlita någon entreprenör. Be entreprenören att komma ut på plats.

En del företag erbjuder hela paketet med grävning, gjutning och projekt/arbetsledning medans andra endast gör exempelvis grävningen och ytterligare någon annan kommer och formar + gjuter på färdig markbädd.
En god rekommendation är se till innehållet och sedan priset då det är mycket man inte kan förutse i en ogrävd mark.

Utsättning av garaget är mycket viktigt att tänka på, särskilt nära en tomtgräns. Gå igenom ritningen vad man har för takutstick på sitt garage och lägg till plats för en byggställning.

Kringarbete på tomten kan vara bra att få med i den stora planen. Vart ligger dagvattenbrunnar, ska man gräva nya gångar eller en ny uppfart. Har man kommande projekt inne på tomten eller stänger man in något, kommer man då fram med exempelvis grävmaskin om det behövs när man har ett garage i uppbyggt?

Leveranser, behöver man förbereda något på vägen fram till tomten eller uppfarten för att kunna ta emot grävmaskin och de olika lastbilar som kommer behövas?

När man har en order hos oss på Igland Garagen så får man ritningar på hur platta och sockel ska se ut att ge till sin entreprenör så man vet vad man ska beställa. Vid montage genom Igland Garagen säkerställer vi processen med att platta och sockel ska vara färdigställt innan avrop för produktion och leverans, för att säkerställa i alla led att allt är kontrollmätt och utfört enligt ritning och standard.

Hitta en entreprenör i ditt område och läs mer om grundläggande arbete

 

Vem monterar garaget?

Vem ska montera garaget, bygger man själv eller planerar man att köpa in tjänsten? Vad har man för kunskaper, tid och budget är frågor att se över.

Planeringsmässigt kan det även vara bra och få med när och om, man ska isolera sitt garage och när i byggprocessen man kan planera in en elektriker och kanske VVS.

Om ni bygger ett garage från Igland garagen så hittar olika alternativ på byggset och montage här 

När kommer garaget stå färdigt?

När du har valt vilket garage du vill ha, måste ni oftast söka bygglov. En bygglovsansökan ligger på ca 10 veckor. Om det är andra tillstånd, geotekniska utredningar mm får man räkna till denna tid. Själva grundarbetet tar ca 1-2 veckor beroende på hur marken ser ut, om det behöver sprängas eller andra extra markförhållanden att ta hänsyn till kan det ta längre tid.

Man behöver även räkna in väntetider på entreprenören som kan ha en säsongbetonad efterfrågan. Igland Garagens normala leverans tid är 5-12 veckor beroende på beställning och säsong. Själva monteringen av byggsatsen går fort då vi har en hög färdigställandegrad på våra moduler.

Vi kan se ett snitt på 3-6 månader för att bygga ett garage.