Igland Garasjen gav mig hjälpen jag hade behov för!

Av: Ivar Eidsaa

– Det var som att bestiga ett högt fjäll, men då jag kom i dialog med Igland Garasjen fick jag all den hjälp jag behövde. Det berättar Gudrun Benestad.

När hon flyttade in i lägenheten på Grim, stod det redan ett garage på tomten.
– Charmigt garage. Det var en fallfärdig sak, troligen byggt på 1960-talet. När jag öppnade garageporten för första gången, ramlade den ut, och jag var tvungen att få hjälp av grannen till att få porten på plats igen, skrattar Gudrun Benestad.

Efter att ha kommit sig väl till rätta i ny lägenhet och fått renoverat det som måtte renoveras, ville hon ha ett nytt garage.

Hade ingen erfarenhet från tidigare
– Det var en krävande process att börja på. Jag hade ingen erfarenhet med att bygga något sådant, och jag visste heller inte hur jag skulle förhålla mig till kommunen för att få de tillåtelser jag behövde för att kunna sätta igång, berättar hon.

Hon visste att ändringar som blev gjort i plan- och byggningsloven förra året öppnade för att man kunde utföra vissa utbyggningar utan att ansöka. Men för att vara på den säkra sidan och för att undvika att hon gjorde något fel, tog hon kontakt med teknisk etat i Kristiansand kommun. Det visade sig bli en långdragen och krävande process.

Påskyndade processen
Gudrun Benestad bor i ett fyramannahus på Grim. Huset gränsar till Kjærlighetsstien, och ligger så nära fjällväggen att det var begränsningar på vad som kunde byggas, samt att nya byggnader max kunde vara på 30 kvadrat.

Hon skickade förfrågan till flera garageproducenter och  leverantörer. När hon kom i kontakt med Igland Garasjen blev processen ordentligt påskyndad, och det blev genomfört en inspektion hemma hos henne.
– Hos Igland Garasjen fick jag de nödvändiga blanketterna till ansökan. Jag fyllde ut och skickade in dem. Jag ansökte om att få bygga ett garage på 31 kvadrat. säger hon.
- Nå har jeg plass til både bilen, og alle syklene, smiler Gudrun Benestad
– Nu har jag plats både till bilen och alla cyklar, ler Gudrun Benestad

Gå till garagekalkylatoren

Fick till slut sitt godkännande
På grund av tomtförhållandet, var hon tvungen att få ett undantag från kommunen. Även om blanketterna för ansökan som hon fick av Igland Garasjen stämde överens med det kommunen ville ha, tog det ändå tid på grund av de nämnda tomtförhållandena. Hun fick avslag på ansökan. En saksbehandlare menade att hon skulle söka igen, denna gång med andra upplysningar, och då skulle det nog gå bra. Men inte heller denna ansökan blev godkänd, och så «gick tiden». Nya saksbehandlare gav andra råd. Gudrun ansökte en gång till och fick avslag, så ännu en gång efter att ha fått nya råd från en saksbehandlare på teknisk, för att så uppleva att få nej en gång till.

Till slut fick hon det nödvändiga godkännandet. Då hade processen pågått i flera månader.
– Under tiden fick jag bra uppföljning från Iglandgarasjen.

Som söt musik
– Men att starta på byggandet av garaget kändes som att bestiga ett högt fjäll ännu en gång, minns hon.
– Det att få veta att Igland Garasjen kunde leverera ett färdig monterat garage, var som söt musik i mina öron. Då slapp jag att bygga det själv, säger hon.

Men för att bygga ett nytt garage, var hon tvungen att bli av med det gamla.
–Vem har bil och utrustning för att ta bort ett garage, frågar hon.

Ännu en gång kunde Igland Garasjen hjälpa till. Morten Blom som är en av kundvägledarna hos garageleverantören i Grimstad, blev räddningen. Han kunde rekommendera entreprenören Halvard Skarpeid, som rev det gamla garaget och tog hand om allt gammalt material. Det var också Skarpeid som grävde plats till grundmuren och som stöpte plattan.

 

Jeg valgte en garasje med bred port og portåpner, sier Gudrun Benestad
Gudrun Benestad ønsket å ha dør på høyre side av garasjen.

Kan varmt rekommendera
– Uppföljningen och hjälpen jag fick var en stor lättnad. Morten Blom var ett fynd! Han följde upp på ett mycket bra sätt, och är en väldigt trevlig man. Jag pratade varmt om honom till mina grannar, som blev så imponerade över jobbet, att de kommer kontakta honom när de själva skall sätta igång med att bygga garage, ler hon.

– När jag först hade beställt ett nytt garage, gick det hela väldigt fort. På en liten vecka blev det gamla rivet och det nya garaget var på plats efter bara två-tre dagar. Och på så sätt slapp jag göra jobbet själv, säger hon.

Rosar samarbetet
Hon kan inte nog få rosat samarbetet med Igland Garasjen.

– Jag kan varmt rekommendera till andra som skall bygga garage, att kontakta Igland Garasjen. Är det något jag ångrar på, är det att jag inte kontaktade Igland Garasjen tidigare. Då hade jag sluppit mycket sträv. Jag blev följt upp hela vägen på ett väldigt bra sätt och flexibiliteten har varit stor. Det var enkelt och tryggt att överlämna jobbet till dem, säger Gudrun Benestad.