Är bilen klar för vintern?

Sköt om bilen. Här är checklista inför vintern.

Snart är vintern här med is, snö och kyla – igen. Du startar morgonen med att skotta fram eller skrapa bilen, och du är såklart redan sen till både dagis och jobb.

Slitna däck, dött batteri och förstörda vindrutetorkare är aldrig trevligt. I värsta fall kan det få stora konsekvenser och då kan det vara för sent att ångra.

Den bästa investeringen för att ta vara på din bil är såklart ett garage. Då har bilen en skyddad plats när den står parkerad hemma. Ett bra garage är en bra investering i din egendom. Garaget kan fria många värdefulla kvadratmeter i din bostad.

Och en kvadratmeter garage kostar bara en bråkdel av motsvarande kvadratmeter hus. Det tar heller inte så lång tid att få det på plats.

Har du redan ett garage, är det mycket som kan göras på bilen redan nu. Vi har gjort en checklista som gör det enklare att göra klart inför vintern. Undersök bilen nu, innan det är för sent och olyckan sker. Det mesta kan du göra själv.

Till en del saker behöver du utrustning och verktyg för exempel när du skall mäta laddningen på batteriet, kylvätska, bromseffekt och justering av lyktor.

Här är våra 12 checkpunkter inför vintern:

1. Ljus

Bra ljus handlar om att se och bli sedd. När höstmörkret sänker sig, märker du ”plötsligt” att billjusen inte fungerar som de gjorde i vintras. Undersök att alla ljus fungerar, av hänsyn till din egen och andras säkerhet. Bromsljusen undersöker du genom att backa in mot ett butiksfönster och se på reflektionen i spegeln på bilen, eller få en vän att hjälpa dig.

2. Vinterdäck

Vinterdäck 1 december–31 mars och skall ha minst 3 millimeter mönsterdjup. Vi rekommenderar 5 mm. Äldre däck är inte lika bra som de var när de var nya. Gummit i däcken blir nämligen hårdare när de blir äldre. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

3. Tvätta bilen

Tvättar du bilen ofta, är det lättare att hålla rent den. Det handlar såklart om hygien och trivsel, men också om säkerhet. En smutsig framruta är farligt, inte minst när vintersolen är låg. Tvätta både kaross och underrede. Förorening och salt från vägen sliter mycket. Kom också ihåg att polera med jämna mellanrum.

4. Smörj lås och gångjärn

Olja förhindrar att nyckelhålet fryser. Använd bara låsspray i nödvändiga tillfällen. Spray tar bort fettet som bilfabriken använder.

5. Använd silikonstift

I kylan kan dörrlister och bagagelucka frysa. Smörj därför med silikonstift med jämna mellanrum, speciellt efter en biltvätt.

6. Kolla motoroljan

Är motoroljan tillräckligt tunn för att tåla låga temperaturer? Läs instruktionerna på flaskan. Var uppmärksam på att motorn bör vara kall för att du skall få en noggrann mätning. Läs också i instruktionsboken om hur ofta oljan skall bytas.

7. Pollenfilter

Dåligt pollenfilter ger dålig värme från värmefläkten. Därför bör du byta pollenfiltret i bilen varje år.

8. Vindrutetorkare

Gummi blir hårdare i kylan och några gånger fryser det fast. Därför är det extra viktigt att byta vindrutetorkare med jämna mellanrum, speciellt innan vintern kommer. Goda vindrutetorkare är en god investering i säkerhet och bör ses på som en förbrukningsvara.

9. Kylarvätska

I värsta fall kan radiatorn frysa och spricka. Ta kontakt med en bilverkstad eller en bensinstation. Där kan de mäta kylarvätskan i din bil och överväga om den tål låga nog temperaturer.

10. Kolla batteriet

Är batteriet mer än fem år gammalt, bör du kolla det med jämna mellanrum. Ett äldre batteri är mer känsligt för problem när det är kallt. Kolla att klämmor på poler är rena och att de sitter fast. Tvätta dem med ljummet tvålvatten, och smörj in dem med vaselin, och syrafritt fett på polskorna. Mät vätskenivå och syra.

11. Isskrapa

Det är viktigt att du skrapar rutorna innan du kör. Att slarva med att ta bort is och snö från bilrutorna är straffbart och du kan förlora körkortet, men framför allt – det är farligt

12. Garage

Med bilen i garaget, slipper du självklart is och snö på bilen. Men också garaget behöver en del underhåll. Du bör smörja fjädrar och eventuellt hjul på porten med tunn smörjolja (sprayflaska rekommenderas).

Har du inte garage än så är det inte så komplicerat att bygga som många tror. Om du väljer ett garage producerat i element eller som byggsats (precut), är det så enkelt att många väljer att göra det själv. Andra vill ha garaget levererat färdigt, klart att användas.

Igland Garagen kan hjälpa med att hitta det rätta garaget för dig. På iglandgarage.se hittar du Nordens största sortiment av garage, och Igland Garagen har många duktiga som kan hjälpa dig att få det garaget som du blir nöjd med. Kanske får din bil ett tryggt boende till vintern redan i år?